Son Yazılar

Python'da IF-ELIF-ELSE Kullanımı





Python'da koşullu ifadeleri oluşturmak için sıklıkla kullanılan "IF-ELIF-ELSE" komutları nelerdir, nasıl kullanılır bunları basit bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Kısa bir konu anlatımının devamında basit bir örnekle anlattıklarımızı somutlaştırmaya çalışacağız.

Öncelikle koşullu durumlar, belirli bir şarta bağlı olarak birden fazla meydana gelen durumları ifade etmeye denir. Örneğin, günlük hayatta kullandığımız "Şu olursa şu olacak..." gibi ifadeler aslında birer koşullu ifadedir. Türkçede -se,-sa ekiyle ifade ettiğimiz koşulları burada "if, elif, else" ifadeleri ile anlatmaya çalışacağız. 

Burada "if", gerçekleşmesi gereken birinci koşul iken, "elif" -C dilinde "else if"- istediğimiz kadar ekleyebileceğimiz diğer koşullar olacaktır. "else" ise en son durum şeklinde ifade edilebilir. 

Örneğimize geçecek olursak: 

  1. 1-5 arası bir not sistemi düşünelim. Sırasıyla "başarısız, geçer, orta, iyi, pekiyi" olsun.
  2. Kullanıcıdan aldığımız sayıya göre çıkış olarak metinsel karşılığı verilsin.
  3. Kullanıcıdan veri almak için "input"tan faydalandık. String değeri ayrıca integer değere dönüştürmeyi de ihmal etmeyiniz.
  4. Bu programda "not1" değişkeninin kullanılmasının nedeni, Python'da "not"un zaten tanımlı bir element olarak kullanılmasından kaynaklıdır. 
Örnek kod aşağıdaki gibidir:

not1=int(input("notunuzu giriniz:"))

if not1 ==5:
    print("pekiyi")

elif not1==4:
    print("iyi")

elif not1==3:
    print("orta")

elif not1==2:
    print("geçer")

elif not1==1:
    print("başarısız")
else:
    print("hatalı not girdiniz")


Yazımızı okuduğunuz teşekkürler.

İyi çalışmalar dileriz...

Hiç yorum yok