Son Yazılar

EPLAN'DA MAKRO NASIL OLUŞTURULUR?





Makro oluşturma süreci, EPLAN kullanıcıları için projelerini hızlı ve verimli bir şekilde yönetmelerine olanak tanır. Bu yazıda, basit bir şekilde makro nasıl oluşturulur ve projelerde kullanılır bunu anlatmış olacağım.

Makro Nedir ve EPLAN'da Ne İşe Yarar?

Makro, belirli bir işlevi veya cihazı tanımlayan, önceden yapılandırılmış bir sembol veya bloktur. EPLAN'da makrolar, tekrar eden tasarım öğelerini hızlıca oluşturmayı ve yeniden kullanmayı sağlar. Örneğin, bir cihazın sembolü ve bağlantı noktaları gibi detayları içeren bir makro, aynı cihazı farklı projelerde tekrar tekrar oluşturmanıza gerek kalmadan kullanmanızı sağlar.

Adım Adım Makro Oluşturma

Cihaz Kutusu Ekleme:

İlk adım, makronun temelini oluşturan cihaz kutusunu eklemektir. Bunun için "Shift+F11" kısayolunu kullanabilir veya "Ekle" menüsünden seçim yapabilirsiniz.


Açılan pencerede "Fonksiyon Metni"ni girin kısmına projenizde kullanacağınız ürünün kodunu yazabilirsiniz. 


Cihaz Bağlantı Noktalarını Ekleme:

Cihaz kutusuna ekleyeceğiniz cihazın pin sayısı kadar bağlantı noktası eklemelisiniz.

Bu adımı da "Ekle" menüsünden "Cihaz Kutusu"nun hemen altından gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemi seçtikten sonra ekranınıza gelen pinin yönünü değiştirmek için "TAB" tuşunu kullanabilirsiniz.

Tek bir pin üzerinde yaptığınız düzenlemeleri diğer pinlere kolayca uygulamak için Giriş menüsünden "Formatı Kopyala, Formatı Ata" özelliklerini kullanabilirsiniz.



Makroyu Kaydetme:


Cihaz kutusu üzerinde tüm işlemleri tamamladıktan sonra makronuzu kaydetmek için önce tüm makro elemanlarını seçin ve sağ tıklayarak "Pencere/Sembol Makrosu Oluştur" seçeneğini belirleyin.

Görüntüleme tipi (tek hat-üç hat vs.) ve ek ürün özelliklerini seçin.

Makronun kaydedileceği yeri ve ismini belirleyerek kaydedin.


Son olarak "Ek Özellikler" kısmından tutma noktasını da tanımlayarak makronuzu eklemiş olacaksınız. 

Makroyu Çağırma:

Oluşturulan makroyu projenize eklemek için "Ekleme Merkezi"ni kullanabilirsiniz.

"Pencere/Sembol Makroları" listesinden makroyu seçerek ekleyebilirsiniz.


Makro oluşturma süreci, EPLAN kullanıcılarına tasarım süreçlerini optimize etme ve tekrarlanan işleri hızlıca gerçekleştirme imkanı sunar. Bu adımları takip ederek, projelerinizi daha verimli bir şekilde yönetebilir ve tasarım sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Makrolar, tekrar eden görevleri otomatikleştirerek zaman kazanmanıza ve daha tutarlı projeler oluşturmanıza yardımcı olur.

Hiç yorum yok