Son Yazılar

Excel'de Bilinmesi Gereken 10 Formül






Microsoft Excel, Microsoft Office ürün ailesinin bir parçası olan bir elektronik tablo programıdır. Excel, verileri düzenlemek, analiz etmek, hesaplamak, grafikler oluşturmak ve verileri görselleştirmek için kullanılan bir programdır. İşletmeler, finansal kurumlar, öğrenciler ve diğer kullanıcılar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Excel'de formüller ise, hesaplama yapmak, verileri analiz etmek ve raporlamak için kullanılan önemli araçlardan biridir. Formüller, verileri işleme ve hesaplama yapma işlemini otomatikleştirmeye yardımcı olur. Kullanıcılar, hücrelerdeki verileri birbirleriyle ilişkilendiren ve belirli bir sonuç veya değer hesaplamak için matematiksel işlemler, fonksiyonlar ve koşullu ifadeler kullanarak formüller oluşturabilirler.

Örneğin, bir işletme sahibi, Excel'de satışlarını izlemek için bir tablo oluşturabilir ve bir formül kullanarak belirli bir dönemdeki satışların toplamını otomatik olarak hesaplayabilir. Bu sayede, işletme sahibi, satışlarını daha iyi analiz etmek ve gelecekteki satış tahminleri yapmak için bu verilere dayalı kararlar verebilir.

Excel'de Bilinmesi Gereken 10 Formül ise şöyledir:

  1. TOPLA: Toplama işlemi yapmak için kullanılır. Örneğin, A1 hücresinde 5, A2 hücresinde 10 ve A3 hücresinde 15 değerleri varsa, =TOPLA(A1:A3) formülü kullanarak bu üç hücrenin toplamını alabilirsiniz.
  2. ORTALAMA:Ortalama hesaplamak için kullanılır. Örneğin, A1 hücresinde 5, A2 hücresinde 10 ve A3 hücresinde 15 değerleri varsa, =AVERAGE(A1:A3) formülü kullanarak bu üç hücrenin ortalamasını alabilirsiniz.
  3. SATIRSAY-SÜTUNSAY: Bir aralıktaki hücrelerin sayısını saymak için kullanılır. Örneğin, A1:A10 aralığındaki satırlarda kaç tane değer olduğunu saymak için =SATIRSAY(A1:A10) formülünü, A1: G1 aralığında kaç tane sütun olduğunu hesaplamak için =SÜTUNSAY(A1:G1) formülünü kullanırız.
  4. MAK: Bir aralıktaki en büyük değeri bulmak için kullanılır. Örneğin, A1:A10 aralığındaki en büyük değeri bulmak için =MAK(A1:A10) formülünü kullanabilirsiniz.
  5. MİN: Bir aralıktaki en küçük değeri bulmak için kullanılır. Örneğin, A1:A10 aralığındaki en küçük değeri bulmak için =MİN(A1:A10) formülünü kullanabilirsiniz.
  6. EĞER: Koşullu bir ifade yazmak için kullanılır. Örneğin, A1 hücresindeki değerin 10'dan büyük olup olmadığını kontrol etmek için, =EĞER(A1>10; "Büyük"; "Küçük") formülünü kullanabilirsiniz. Bu formül, A1 hücresindeki değer 10'dan büyükse "Büyük" yazacak, aksi takdirde "Küçük" yazacaktır.
  7. DÜŞEYARA: Bir dizi hücredeki değerleri, belirtilen bir aralıktaki değerleri arayan ve bulduğu ilk eşleşmeyi döndüren bir arama fonksiyonudur. = DÜŞEYARA(aranacak_değer; arama_aralığı; sonuç_sırası; eşleşme_türü) şeklinde kullanılır. Örneğin A1:B10 aralığındaki hücreleri arayarak "elma" kelimesini bulmak isterseniz ve ilk eşleşmeyi döndürmek isterseniz bu formülü kullanabilirsiniz: = DÜŞEYARA("elma"; A1:B10; 1; 0)
  8. BİRLEŞTİR: İki veya daha fazla metni birleştirmek için kullanılır. Örneğin, A1 hücresinde "MÜHENDİS" ve B1 hücresinde "NOTLARI" yazıyorsa, =BİRLEŞTİR(A1;" ";B1) formülü kullanarak bu iki metni birleştirebilirsin.
  9. SOLDAN:  Bir metnin belirli bir sayıda karakterini soldan almaya yarar. Örneğin, A1 hücresinde "Mühendis" yazıyorsa, =SOLDAN(A1,5) formülü kullanarak ilk 4 karakteri "Mühe" olan bir metin elde edebilirsiniz.
  10. SAĞDAN: Bir metnin belirli bir sayıda karakterini sağdan almaya yarar. Örneğin, A1 hücresinde "Mühendisin Notları" yazıyorsa, =SAĞDAN(A1,7) formülü kullanarak son 7 karakteri "Notları" olan bir metin elde edebilirsiniz.

Bu 10 formül Excel kullanıcıları için oldukça yararlıdır. Tabii ki, Excel'de birçok başka formül de vardır ve ihtiyaçlarınıza bağlı olarak bunları öğrenmeniz gerekebilir. Ancak bu 10 formül, Excel'de başlangıç düzeyinde iş yapmanız için yeterli olacaktır.


Hiç yorum yok