Son Yazılar

C Programlamada Kürenin Hacmini Hesaplama






C dilinde kullanıcı tarafından girilen veriye göre bir kürenin hacmini hesaplayan programı inceleyeceğiz. Bu program C öğrenmeye yeni başlayan kişilerin printf ve scanf fonksiyonlarını kullanmaları konusunda en fazla tercih edilen örneklerden biridir.


 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
11
12
13
14
15
16
17
//Kullanicidan aldiğı yaricapa gore kurenin hacmini hesaplayan program
#include <stdio.h>
#include <math.h>
#define PI 3.14
int main()
{
	int yaricap;
	int x=3;
	double r;
	float hacim;
	printf("Kurenin yaricapini giriniz: ");
	scanf("%d",&yaricap);
	r=pow(yaricap,x);
	hacim=(4.0/3)*PI*r;
	printf("Kurenin hacmi= %.2f ",hacim);
	return 0;	
}

Bu programda öncelikle <stdio.> kütüphanesine ek olarak <math.h> kullanmamızın nedeni "pow" fonksiyonunu kullanmamızdan gelmektedir. İstek dahilinde bu fonksiyonu kullanmayıp kürenin hacim formülünde yer alan  yarıçapın küpü kısmını üç sefer r yazarak da (yani (4/3)*pi*r*r*r) düzenlememiz mümkündür. Fakat "pow" fonksiyonu daha fazla üs alınması gereken durumlarda muhakkak kullanılmalıdır. pow(a,b) kodunun açılımı a'nın b üssü demektir. Bunun için b 3 alınmıştır. Ayrıca buradaki kodlardan farklı olarak "pi"yi main blogu içinde "float" olarak tanımlamak mümkündür Gerekli matematiksel formüller ve komutlar C dilinde yazıldıktan sonra kullanıcıdan alınan yarıçap değerine göre kürenin hacmi hesaplanacaktır. 

Bu örnek dahlinde dikkat edilmesi gereken şey Printf ve Scanf kullanımıdır.

"Printf" ve "Scanf"i şu şekilde tanımlayabiliriz:

-Printf, monitör yani kullanıcı tarafından görünen kısımdır. 

Printf fonksiyonu ile ekrana bir veri bastırırız. Bu bazen bir sayı değeri olabileceği gibi bazen de bu örnekte olduğu gibi kullanıcıdan bir değer girmesini istediğimizde bunu daha anlaşılır bir hale getirmek için de istenilen görevi aktarmak şeklinde olabilir.

-Scanf ise klavyedir. 

Scanf, kullanıcı tarafından görülmez. Fakat klavyeden bir veri girişini sağlamak için kullanılır.

Hiç yorum yok