Son Yazılar

MATLAB ile Nasıl Grafik Çizdirilir?





MATLAB programında grafik nasıl çizdirilir? Çizdirilen grafiği görselleştirme ve detaylandırma nasıl yapılır?  gibi soruların cevabına bu yazımızda değineceğiz. Yazı boyunca bahsedeceğimiz her şeyin kodlarını ve çıktılarını yine yazı içerisinde bulabilirsiniz.

Matlab nedir? MATLAB. çok paradigmalı sayısal hesaplama ve dördüncü nesil programlama dilidir. Özellikle mühendislik uygulamalarında sıkça kullanılır. MATLAB içerisinde 2D ve 3D grafik çizdirme de önemli bir yer almaktadır. 

İlk olarak değerleri verilen iki vektörün grafiğini çizdirmeyi inceleyelim:

1
2
3
4
5
6
7
8
clc;
clear all;
x=[1 2 3 4 5];
y=[5 4 3 2 1];
plot(x,y);
xlabel('X');
ylabel('Y');
title('X-Y Grafiği');

Yukarıda gördüğünüz gibi iki adet vektörümüz mevcut: Bunlar x ve y. 
"plot" komutu bize burada grafiği çizdirmek için yardımcı olacak. Komutu girdikten sonra sırasıyla x ve y eksenlerine gelecek değerlerin isimlerini giriyoruz. İşlemimiz bu kadar! Bundan sonra ise x eksenini ve y eksenini isimlendirdik. Bunlar için "xlabel" ve "ylabel" komutlarını kullandık. Son olarak da grafiğe başlık eklemek için "title" komutunu kullandık. 

Bu grafiği biraz daha komplex hale getirelim şimdi:
  • İlk olarak üçüncü bir vektör ekleyelim ve adı "z" olsun. Sonra x'e göre z ve y'nin grafiklerini aynı grafik içerisinde görelim. Bunun için "hold" komutunu kullanacağız.
  • Ardından bu üç grafiği de renklendirelim. Daha sonra da hangi rengin hangi grafiği temsil ettiğini belirtelim. Bunun için de "legend" komutunu kullanalım. 
  • Ardından grafiğin görünümünde arka tarafın kareli görünüme geçmesi için "grid on;" ve daha küçük karelerden oluşması için ise "grid minor;" komutunu kullanalım. 
  • Son olarak da eksen boyularını "axis" komutu ile yeniden düzenleyelim.
Yapmış olduğumuz işlemler sonucunda programın son hali aşağıdaki gibidir:


 1
 2
 3
 4
 5
 6
 7
 8
 9
10
11
12
13
14
15
clc;
clear all;
x=[1 2 3 4 5];
y=[5 4 3 2 1];
z=[1 2 3 4 5];
figure;
hold on;
plot(x,y,'r');
plot(x,z,'b');
xlabel('X');
ylabel('Y-Z');
title('X-Y-Z Grafiği');
grid minor;
legend('x-y','x-z');
axis([0 6 0 6]);



Bu yazımızda MATLAB'da grafik çizdirmeye bir giriş yapmış olduk. Diğer yazımızda da MATLAB ile nasıl sinüs ve cosinüs grafikleri çizdirilir ona değineceğiz.  O yazıya da buradan ulaşabilirsiniz.Yine burada değinmediğimiz bazı komutları o yazı içerisinde bulabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim komutlarla ilgili de daha fazla bilgi almak istiyorsanız MATLAB'da "command window"a gelip "help (komutun ismi)"ni yazarak buradaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. 

Esenlikle kalın, iyi çalışmalar...

Hiç yorum yok