Son Yazılar

C++ ile While Döngüsünün Kullanımı

 





While döngüsü, "for" ve "do-while" gibi C++ ile kod yazımında faydalanılan döngülerden biridir. Döngü, programlama dilinde bir ve/veya daha fazlamı işlemi birden çok kez tekrar etmeye dayanmaktadır. 

Döngülerin içinde -sonsuz döngü istenme durumu hariç- bir şart ifadesi yer almaktadır. Başlangıç değeri ve belirtilen şart değeri, döngümüzü belirli aralıklarla sınırlandırmamıza yarar. Basit bir örnek üzerinden "while" döngüsünü inceleyelim:

#include <iostream>

using namespace std;
int main() {
	
	int a=0;
	while(a<10){
		cout<<"a'nin degeri:"<<a<<endl;
		a++;
	}
	return 0;
}

Yukarıda gördüğünüz üzere önce integer türünden bir "a" değişkeni atadık; başlangıç değeri için de "0" değerini değişkenimize verdik. Daha sonra "while" döngüsü için bir blok açarak sırasıyla önce şartımızı ardından da gerçekleştirmek istediğimiz işlemi programa girdik.

Bu programda, başlangıç değeri 0 olan bir "a" değişkeninin, değeri 10'dan küçük olduğu durumlar için ekrana basılmasını istedik. Döngünün sonunda yer alan "a++;" ise her ekrana basılan a değerinden sonra a'nın 1 artmasını sağlamaktadır. Bu sayede programı, sonsuz döngüye girmekten kurtarmış oluruz. 

Döngüleri sadece tek bir değişkenle kullanmak zorunda da değiliz. İstersek birbirleriyle ilişkili birkaç değişkeni de aynı anda tek bir döngüyle kontrol edebiliriz. Örneğin, a ve b şeklinde iki değişkenimiz olsun. "a", 0'dan 6 kadar giderken "b" değişkenimiz 10'dan 4'e kadar ilerlesin. Bu sayede her iki değişkenin değeri de değişecek ama sonuç bir olarak kalacak. 

#include <iostream>

using namespace std;
int main() {
	
	int a=0;
	int b=10;
	while(a<6 && b>4){
		cout<<"a'nin degeri:"<<a<<"\tb'nin degeri'"<<b<<endl;
		cout<<"a+b="<<a+b<<endl;
		a++;
		b--;
	}
	return 0;
}


Yazıyı incelediğiniz için teşekkürler...
İyi çalışmalar...

Hiç yorum yok