Son Yazılar

Güneş Takip Sistemleri Nedir? Güneş Takip Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?







"Güneş Takip Sistemleri Nedir? Güneş Takip Sistemlerinin Faydaları Nelerdir?" bu yazıda kısaca bunlara değineceğiz. Elde edilen enerji verimini artırmaya dayalı bu uygulama sayesinde güneş enerjisinden ne kadar daha fazla verim elde edildiğinden ve bu sistemin faydalarından yine yazımızın satır aralarında bahsetmiş olacağız.

Güneş, evrenimizin en büyük enerji kaynağıdır. Güneş enerjisi de yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle son yıllarda Avrupa ülkelerinin büyük yatırımlar gerçekleştirdiği bu enerji kaynağı ülkemiz için de büyük bir önem taşımaktadır. Zira, güneş enerjisine yatırım konusunda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olan Almanya'nın en fazla güneş ışığı alan bölgesi, ülkemizin en az güneş ışığı alan bölgesine (Karadeniz) denktir. Bu anlamda ülkemiz önemli bir potansiyele sahiptir.


Peki biz neden güneş takip sistemlerine ihtiyaç duyarız? Güneşin günün her saatinde aynı konumunda bulunmaması, güneş panellerinde yüzey alanının yeterli olmaması, güneş panellerinin güneş ışınlarını dik alamaması, panellerin bulunduğu yeryüzünün engebeli olması, kışın ve yazın arasında güneşten gelen ışık açılarının ve yoğunluğunun farklılığı gibi nedenlerle güneş enerjisinden elde edilen verim azalmaktadır. Dolayısıyla bu da insanları bu enerjiden daha fazla verim elde edebilme yolunu aramaya itmiştir. Bu yüzden gün boyunca güneşi takip eden hareketli güneş panelleri geliştirilmiştir. 

Güneş takip sistemlerine biraz daha değinecek olursak... Güneş enerjisinden daha fazla verim alabilmek için iki yöntem karşımıza çıkmaktadır. Birincisi güneşi takip eden sistemler tasarlamak, diğeri ise MPPT(Maksimum güç noktası takibi) gerçekleştirmek. Bu yöntemler sayesinde güneş panellerinden elde edilen verim %35-%40 civarına kadar yükselmektedir. Güneş takip sistemleri kendi içerisinde eksen sayısı ve kontrol yöntemi olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır:

A) Eksen Sayısına Göre

    -Tek Eksenli Sistemler

Tek eksende kontrol edilen sistemler, verimliliği %20 civarında artırmaktadır. Eksen, doğu-batı hattı üzerinde olduğunda panel kuzey-güney doğrultusunda; yine eksen kuzey-güney doğrultusunda olduğunda ise panel doğu-batı ekseninde hareket edebilmektedir. 

    -İki Eksenli Sistemler

İki eksenli sistemler ise tek eksenli sistemlere nazaran verimliliği neredeyse iki katına kadar çıkarmaktadır. Bu sistemlerde hareket azimuth ekseni (panelenin doğu-batı hattındaki hareketin ayarlandığı) ve zenith ekseni (panelin yüksekliğinin ayarlandığı) sayesinde gerçekleştirilmektedir.


B) Kontrol Yöntemlerine Göre

    -Pasif Kontrollü Sistemler (Kapalı Döngü)

Pasif kontrollü sistemler, ışığa duyarlı algılayıcılar sayesinde gerekli konum bilgilerini sağlarlar ve güneş panellerinin ışığa yönelmesini gerçekleştirmektedir. Karmaşık olmayışlarına nazaran ortam koşullarından etkileniyor olmaları bu sistemin zayıf yönüdür.

    -Aktif Kontrollü Sistemler (Açık Döngü)

Aktif kontrollü sistemler ise konum bilgisinin matematiksel algoritmalar yardımıyla elde edildiği sistemler olmaktadır. Güneşin konumu ve hareketine göre yapılan matematiksel modellemede açı değerleri sistemin kontrol değişkenini oluşturmaktadır. Pasif kontrollü sistemlere nazaran daha karmaşık bir yapıdadırlar. Fakat kapalı havalarda bile güneşin konumunu bildiği için doğru şekilde çalışabiliyor olması ve diğer sisteme nazaran dış etkenlerden etkilenmemesi bu sistemi daha fazla ön plana çıkarmaktadır.   


SONUÇ... Güneş Takip Sistemli bir panel normal bir panele göre size daha fazla enerji kazancı sağlayabilir. Bu sayede yeriniz veya imkanınız dar olsa bile daha az güneş paneli ile istediğiniz enerjiyi üretmeniz mümkün olacaktır. Gelişen teknoloji ile birlikte artık bu sistemler bir cep telefonundan bir bilgisayardan bile kontrol edilebilecek, gözlemlenebilecek noktaya gelmiştir. Yenilenebilir enerjinin giderek önem kazanmasıyla birlikte ilerleyen yıllarda güneş takip sistemlerini daha sık duymaya başlamamız da muhtemeldir.

Esenlikle kalın...

 

Hiç yorum yok