Son Yazılar

Python'da Input Fonksiyonun Kullanımı ve Python'da Dikdörtgen Alanının Hesaplanması





" Python'da kullanıcı etkileşimi nasıl gerçekleştirilir? Klavyeden değer nasıl alınır?" gibi soruların cevaplarını vereceğimiz bu yazımızda Python dilinde "input" fonksiyonunun nasıl kullanıldığını inceleyeceğiz.

Python dilini yeni öğrenmeye başlamış kişiler "print" fonksiyonunun bir veriyi, değeri ve ya komutu ekrana yazdırmak için kullanıldığını biliyordur. Python diline ek olarak C öğrenmiş veya öğrenmekte olanlar ise oradaki "printf" komutuna ek olarak "scanf"in de kullanıldığını bilmektedirler. Birbirinden farklı şeyler olsalar da aklımıza daha iyi yerleştirmek adına "input"u scanf gibi düşünebiliriz. 

1
2
sayi=input()
print(sayi)

Yukarıda göründüğü üzere kullanıcıdan bir değer istediğimiz zaman değişkenimizin içerisinde input'u atmamız yeterli olacaktır. Daha sonra kullanıcı tarafından değer girilecek ve bu değeri görmek için print komutunu kullanmaktayız. 

Input'u daha anlaşılır bir hale getirmek istersek:

1
2
sayi=input("Bir sayi giriniz: ")
print("Girdiğiniz sayi : %s" %(sayi))

Bu komutu girdikten sonra console ekranında bizden bir değer girmemiz istenecek. Değeri girdikten sonra ise şekildeki gibi uygulamayı tamamlamış olacağız.


NOT! Burada önemli bir nokta söz konusu. Input, string veri türündendir. O yüzden matematiksel işlemler konusunda hata almanız mümkündür. Burada tür dönüşümü yapmamız gerekecektir. O da aşağıda görüldüğü üzeredir:

1
sayi=int(input("Bir sayi giriniz: "))

Şimdi de kullanıcıdan aldığı değerlere göre dikdörtgenin alanını ve çevresini hesaplayan programı yazalım:

1
2
3
4
5
6
7
# %% Dikdörtgende alan ve çevre
kisa_kenar=int(input("Kisa kenarin uzunlugunu giriniz:"))
uzun_kenar=int(input("Uzun kenarin uzunlugunu giriniz:"))

dikdörtgen_alani=kisa_kenar*uzun_kenar
dikdörgen_cevresi=2*(kisa_kenar+uzun_kenar)
print("Dikdortgenin Alani : {} ve Dikdortgenin Cevresi: {}".format(dikdörtgen_alani,dikdörgen_cevresi))


Bu yazımızda Python dilinde "input" komutunun nasıl kullanıldığını ve kullanıcı tarafından girilen değerlere göre bir dikdörgenin alanını ve çevresini hesaplamayı öğrendik. Esenlikle kalın...

Hiç yorum yok