Son Yazılar

Python'da For Döngüsü





Bir önceki yazımızda Python'da "While Döngüsü"nü işlemiştik. Bu yazı içinde de yine Python'da ikinci bir döngü çeşidi olan "For Döngüsü"nü örnekler yardımıyla inceleyeceğiz. 

For Döngüsü de esasen While Döngüsü ile aynı amaçta kullanılmaktadır. Sadece biçim olarak bazı farklılıklar mevcuttur. Önceki yazımızda While Döngüsünü ilk olarak rakamları ekrana bastırma örneğiyle anlatmıştık. Bunu bir de For Döngüsünü kullanarak gerçekleştirelim.

rakamlar=[0,1,2,3,4,5,6,7,8,9]
for i in rakamlar:
	print(i)
print("Program Tamamlandi")

Bu programda öncelikle bir sayı dizisi oluşturuldu ve rakamlar bu diziye aktarıldı. For döngüsünde extra bir artırma operatörüne ihtiyaç duyulmaz. Burada "i" değişkenimiz ister liste ister dictionary ya da başka bir yapı ve ister string veya integer bir yapı olsun fark etmeksizin "rakamlar" nesnesinin içinde başından sonuna kadar tek tek gezerek döngü içinde belirtilen işlemi "rakamlar" listesinin eleman sayısı kadar kez gerçekleştirecektir. 

Hiç böyle bir dizi oluşturmadan belirli bir aralık da tayin edilebilir. Bunun için range fonksiyonundan faydalanılacaktır. 

for i in range (0,10):
	print(i)

Buna ek olarak birer birer artan bu fonksiyonun artış miktarını da değiştirebiliriz. Örneğin, 0-10 arasındaki çift sayıları görmek istersek:

for i in range (0,10,2):
	print(i)

Burada bir not olarak, eğer range ifadesinin içine sadece (10) yazmış olsaydık, başlangıç değerini 0'dan itibaren alacaktı.

Yazıyı buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler.

Sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok