Son Yazılar

Python'da While Döngüsünün Kullanımı





Python'da döngüleri konu alan bu yazı dizisinin ilk yazı metninde "While Döngüsü" konu alınacaktır. Bu yazı içerisinde While Döngüsü Nedir? Nasıl Kullanılır? bunlar tanım ve ardından gelecek birtakım örneklerle anlatılacaktır.

Öncelikle "Döngü Nedir?" diye soracak olursak; belirli koşullar altında tekrar eden kalıplara döngü denir. Örneğin, eğer döngüleri bilmezseniz ve ekrana rakamları yazdırmak isterseniz 10 defa "print" yazmak zorunda kalırsınız. 

Gelin bir de bu işlemin döngülerle nasıl yapıldığına bakalım:

rakam=0
while rakam<10:
	print(rakam)
	rakam=rakam+1
print("İslem Tamam")

Bu kodun çıktısı da aşağıdaki gibidir:



Burada öncelikle "rakam" isminde bir değişken tanımladık. "While" yapısıyla birlikte "rakam" değişkeninin 10'dan küçük olması durumunda ekrana bu değişken değerinin bastırılmasını istedik. Projenin sonsuz bir döngüye girmemesi için de her bir değeri bastırdıktan sonra değişken değerini 1 artırdık.

Sonsuz bir "While Döngüsü" oluşturmak için ise "While True" yapısını kullanıyoruz. Aşağıdaki yapıda, bir şifreyle kullanıcının girdiği değerleri karşılaştırdık. Eğer kullanıcının değeri şifreyle aynı değilse "Şifre Yanlış" uyarısı giriliyor ve program tekrar şifre girilmesini istiyor. Ancak kullanıcının girdiği değer doğruysa program "Şifre Doğru" uyarısını veriyor ve ardından "break" komutu ile sonlandırılıyor. "Break" komutu burada döngüyü kırmak için kullanılmıştır.

sifre=123
while True:
	girilenDeger=int(input("Sifre:"))
	if girilenDeger==sifre:
		print("Sifre Dogru")
		break
	else:
		print("Sifre Yanlis")


Bu yazı içerisinde "While Döngüsü"nün kullanımını inceledik. Bir sonraki yazıda da Python'da "For Döngüsü"nün kullanımı anlatılacaktır. 

Sağlıcakla kalın...

Hiç yorum yok