Son Yazılar

C++ ile Do While Döngüsü Kullanımı




C++ ile döngülerin kullanımını konu aldığımız bu yazı dizisinin önceki yazılarında "For Döngüsü"nün ve "While Döngüsü"nün kullanımını anlatmıştık. Bu yazının konusu da son döngü çeşidi olan "Do While" döngüsü olacaktır.

Bu döngü de yine diğer döngü çeşitleri gibi işlem tekrarını belirli referanslara göre gerçekleştirmeye dayanmaktadır. Yapısal olarak diğerlerinden farklı olarak koşuldan önce işlem bloğu gelmektedir. 

Yani, eğer programda koşul sağlanmasa bile tek sefer de olsa o program çalışacaktır. İsterseniz bunu bir örnekle açıklayalım.

#include <iostream>
using namespace std;
int main(int argc, char** argv) {
	int x=10;
	do{
		cout<<"Merhaba"<<endl;
		x++;
	}
	while(x<5);
	return 0;
}

Görüldüğü üzere kodlamada önce "do" sonra da "while" olarak iki kısım görnektesiniz. "While"dan sonra parantez içerisine koşul ifadesi girilmekteyken "do" yapısından sonra gelen süslü parantez içerisinde de gerçekleştirilmek istenen işlem yer almaktadır. 

Normal şartlarda bu kodun hata vermesi gerekir. Zira, "i" değişkeninin başlangıç değeri programda verilen koşulu sağlamamaktadır. Fakat Do-While döngüsü yapısı gereği önce "do" kısmını çalıştıracağı için tek seferlik de olsa kod çalışacak daha sonra da program duracaktır.


Yukarıdaki kod yapısında "i" başlangıç değeri programdaki şartı sağlamış olsaydı normal bir döngü gibi çalışacak bu yapının diğer döngülere nazaran tek farklı durumunu incelemiş olduk.

Bu döngü, bu özelliğinden kaynaklı olarak diğer döngülere nazaran daha az tercih edilmektedir. 

Sağlıcakla kalın, iyi çalışmalar...

Hiç yorum yok